Το Ε1 του 39ου Δημ. Σχ. Περιστερίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Αποτέλεσμα εικόνας για βιβλίο

Με μια πληθώρα δράσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στήνει μια γιορτή αφιερωμένη στη λογοτεχνία την Κυριακή 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ανοίγουν τις πύλες τους εμβληματικοί χώροι όπως η Βιβλιοθήκη του Αδριανού - για πρώτη φορά- και η «λίθινη βιβλιοθήκη» στο Επιγραφικό Μουσείο. 
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

Bιβλιοθήκη του Αδριανού. Στην Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στην Ρωμαϊκή Αγορά από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι την δύση του ήλιου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζουν απόσπασμα από την παραγωγή τους «Ακυβέρνητες Πολιτείες» σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου (17:30-18:00), και επτά σύγχρονοι συγγραφείς διαβάζουν το έργο τους (18:00-20:30). Τον «χώρο» ανάμεσα στους συγγραφείς καταλαμβάνει η ποίηση. Συγκεκριμένα η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου συνοδεία μουσικής διαβάζει Καβάφη, Σεφέρη και Ελύτη. Η ερμηνεύτρια Αργυρώ Καπαρού παρουσιάζει μελοποιημένα έργα Ελλήνων ποιητών. Τέλος η νέα ηθοποιός Άννα Ψαρρά διαβάζει αποσπάσματα σύγχρονης ποίησης. Παίρνουν μέρος οι μουσικοί: Παντελής Ντζιάλας (κιθάρα) και Ευαγγελία Μαυρίδου (πιάνο). 
Οι συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη του Αδριανού είναι (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου και η ΈρσηΣωτηροπούλου. Συντονίζει η κριτικός βιβλίου Μικέλα Χαρτουλάρη. 
Πληρoφορίες 
17:30-20:30 Ελεύθερη είσοδος στο κοινό. 
Βιβλιοθήκη του Αδριανού, Άρεως 3, Τ.Κ. 105 55, Αθήνα, Μοναστηράκι (Νομός Αττικής) 
Τηλέφωνο: +30 210 3249350 
Μετρό Μοναστηράκι. 

Επιγραφικό Μουσείο. Το Επιγραφικό Μουσείο μας ανοίγει τις πόρτες του και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε την «απαρχή του βιβλίου» διαμέσου επιγραφών στις οποίες καταγράφεται η ζωή στην αρχαιότητα. Παράλληλα Δύο νέοι καλλιτέχνες, η Κατερίνα Γραμματικάκη και ο Μάνος Παπαδάς οργανώνουν μια performance βασισμένη στο υλικό του Μουσείου. Επίσης οι αρχαιολόγοι του Μουσείου μας ξεναγούν στις αίθουσες του, για να μας οδηγήσουν στη συνέχεια, σε μια συνάντηση με την νέα γενιά συγγραφέων οι οποίοι μας εκθέτουν το πώς κατέγραψαν οι ίδιοι την δική μας καθημερινότητα. 
Συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι: Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Ευγενία Μπογιάνου Γιάννης Παλαβός Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης και Χρήστος Χρυσόπουλος. Την κουβέντα συντονίζει η Μικέλα Χαρτουλάρη. 
Πληροφορίες 
ξεναγήσεις: 12:00 και 13:00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό 
14:00 Συνάντηση με τους συγγραφείς στην αυλή του Μουσείου 
Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, Αθήνα 106 82 
Κρατήσεις: 21 0823 2950, http://www.enma.gr 

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. 
Το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών φιλοξενεί τον Ευγένιο Τριβιζά ο οποίος μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους να προβούν σε μια τολμηρή και ριψοκίνδυνη επιχείρηση διάσωσης του αγαπημένου σε όλους, συγγραφέα. Σε επόμενο στάδιο οι νεαροί ακροατές θα κληθούν να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ ενώ οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση της Documenta 14, που λαμβάνει χώρα στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ «Ν. Κεσανλής». Παράλληλα, οι εθελοντές της ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους» διαβάζουν παραμύθια για μικρούς και μεγάλους και μας εισάγουν με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο στα σημεία στίξης της γλώσσας μας. 
Πληροφορίες 
11:00 Ο Ευγένιος Τριβιζάς συναντά παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 7-13 ετών σε μια διαδραστική ανάγνωση και μία εκδήλωση έκπληξη. 
12:00 Ο Ευγένιος Τριβιζάς στήνει την αποστολή διάσωσης του ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από αξιόπιστη πέστροφα, βρίσκεται εδώ και ένα μήνα στον Ωκεανό με τις Χίλιες Ρουφήχτρες, φυλακισμένος στο αμπάρι πειρατικής σκούνας μαζί με μια παρδαλή λεοπάρδαλη, μια πασχαλίτσα με εφτά κουκκιδίτσες και ένα αόρατο πράσινο καγκουρό. 
13:00 Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά με την κατασκευή παιχνιδιού από ανακυκλώσιμα υλικά (Νίκος Έξαρχος), με την Επίβλεψη του Εργαστηρίου Διδακτικής Τέχνης. (Ειρήνη Γιαννημάρα) 
Το όλο εγχείρημα υλοποιείται υπό την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή Γιάννη Σκαλτσά. 
Αμφιθέατρο Giorgio De Chirico, (χωριτικότητας 200 ατόμων) 
Πληροφορίες: 210 3897137- 136 
Πειραιώς 256, Άγιος Ιωάννης Ρέντης. 

12:00-17:00 Η ΜΚΟ «Διαβάζω για τους άλλους» συντονίζει ένα πλούσιο πρόγραμμα αναγνώσεων 
(13:00-14:00: εθελοντές διαβάζουν αποσπάσματα απ’ το βιβλίο της Σοφίας Στεκουλέας «Η γύμνια της γιούκα»,14:00- 15:00 Η ίδια διαβάζει το παραμύθι της «Έχω τις λέξεις σου», με πρωταγωνιστές τους γνωστούς άγνωστους συντρόφους των λέξεων κατά το παρελθόν: τους τόνους, τα πνεύματα κι άλλες τέτοιες «καλικαντζούρες» ενώ εθελοντές -Μαρίας Πολυδώρου, Στέλλας Ραμοπούλου, Κώστα Γκερμπεσιώτης, Φωτεινή Βαμβούκη- ζωντανεύουν με τη φωνή τους, τους ρόλους του παραμυθιού. 15:30-16:00: Η Εθελόντριά/συγγραφέας Έλενα Λιάτου θα μας παρουσιάσει το: «Ρούλης ο χρυσοψαρούλης, αντιμέτωπος με τη μόλυνση» με διαδραστικό τρόπο. Η συμμετοχή των παιδιών είναι απαραίτητη μια και ντύνονται τους χαρακτήρες και δρουν μαζί τους. 16:00-17:00: Οι εθελοντές του δικτύου διαβάζουν και παίζουν διαδραστικά παιχνίδια γνώσης, με τους μικρούς επισκέπτες, όσο οι μεγάλοι μπορούν να ενημερώνονται για το Δίκτυό). 
Πληροφορίες/Κρατήσεις: «Διαβάζω για τους άλλους», www.giatousallous.gr 
Αμφιθέατρο Νέας Βιβλιοθήκης ΑΣΚΤ 
Πειραιώς 256, Άγιος Ιωάννης Ρέντης 

Φάρος των Τυφλών 
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμια μέρα βιβλίου στις 23 Απριλίου 2017, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης του βιβλίου. Αποτελεί μια προσπάθεια συνύπαρξης τυφλών και βλεπόντων αναγνωστών που αλληλοεπιδρούν και διαδίδουν την σπουδαιότητα του βιβλίου σε κάθε του μορφή. Έτσι υποδεχόμαστε την ημέρα βιβλίου με μια εκδήλωση εορτασμού που θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του φορέα και θα περιλαμβάνει: Ένα μικρό αφιέρωμα στην ημέρα του βιβλίου, μουσική σε πιάνο από τυφλό πιανίστα. Ανάγνωση βιβλίου από τυφλούς και βλέποντες αναγνώστες εκ περιτροπής με την συμμετοχή ηθοποιών, συγγραφέων (τυφλών και βλεπόντων) και των επισήμων. Ακολουθούν ξεναγήσεις: στα στούντιο ηχογράφησης και την βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων, στις εγκαταστάσεις του εκτυπωτικού και Βιβλιοθήκης Braille, στο Μουσείο Αφής. 
Παράλληλα θα υπάρχουν 3 εκπαιδευτικοί σταθμοί, 
Ο σταθμός Braille , Ο σταθμός ομιλούντων βιβλίων στον οποίο θα ενημερωθούμε και να ακούσουμε αποσπάσματα ακουστικών βιβλίων και ο σταθμός του Μουσείου Αφής με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, στον οποίο κλείνοντας τα μάτια προσεγγίζουμε με την αφή μας την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Πληροφορίες 
H δράση θα λάβει χώρα την Κυριακή από τις 11.00πμ έως 1.00μμ. 
Είσοδος ελεύθερη. 
Κρατήσεις: (+30)210 9415222, www.fte.org.gr 
Διεύθυνση: Αθηνάς 17, 17673 Καλλιθέα 

Περίπατος Βιβλίου στην Αθήνα



Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Ντε Θερβάντες (Δον Κιχώτης) και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή αυτό το διπλό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. 
Στο πλαίσιο των εορτασμών της Ημέρας Βιβλίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ –Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνει το Σάββατο 22/04/2017 έναν μεγάλο Περίπατο Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Περίπατος θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα. Περιλαμβάνει 28 σημεία του κέντρου της Αθήνας -Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, Κεντρικό Ταχυδρομείο, βιβλιοπωλεία και χώρους εκδηλώσεων- και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παλιά και νέα βιβλία, παλιούς και νέους συγγραφείς, παλιά και νέα βιβλιοπωλεία και να μάθουν από πρώτο χέρι την ιστορία και το μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Σε όλους τους χώρους το κοινό θα υποδεχτούν αγαπημένοι πεζογράφοι, ποιητές, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες.
Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. 
Συμβουλευτείτε εδώ το χάρτη της διαδρομής και το πρόγραμμα της ημέρας.

Προσευχή για μετά το Πάσχα

ΠΗΓΗ: Ζερβός Γρηγόρης