Το Ε1 του 39ου Δημ. Σχ. Περιστερίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα ποτάμια της Ελλάδας



Picture





ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ


Εφαρμογή που περιλαμβάνει χάρτη με το υδρογραφικό δίκτυο της Ελλάδας (ποτάμια, λίμνες), στοιχεία για τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας (αριθμητικά δεδομένα, βίντεο, Wikipedia) και δυνατότητα επιλογής ανάγλυφου ή γεωμορφολογικού χάρτη της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: Φωτόδεντρο


ΠΟΤΑΜΙΑ- ΛΙΜΝΕΣ

Μουσική με ποτήρια

Κατασκευή αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων

Παιχνίδια με τα μουσικά όργανα


Ανακαλύπτω τη μουσική
Παιχνίδια με τα μουσικά όργανα

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ




ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα για να ξεκινήσει το παιχνίδι






Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες


ΠΗΓΗ: Σουδίας Γιάννης



Το έπος του Διγενή

Picture


Το έργο ξεκινά με την αφήγηση της ιστορίας των γονέων του Διγενή: πατέρας του ήταν ο εμίρης της Συρίας Μουσούρ, ο οποίος σε μια επιδρομή σε βυζαντινά εδάφη άρπαξε την μοναχοκόρη ενός βυζαντινού στρατηγού. Τα πέντε αδέρφια της κοπέλας συνάντησαν τον εμίρη για να ζητήσουν πίσω την αδερφή τους και, επειδή εκείνος αρνήθηκε να την δώσει, ο μικρότερος από αυτούς μονομάχησε μαζί του και τον νίκησε. Ο εμίρης όμως αρνήθηκε να επιστρέψει την κοπέλα. Την παντρεύτηκε, βαφτίστηκε χριστιανός και εγκαταστάθηκε στο βυζαντινό έδαφος· όταν η μητέρα του τον κάλεσε οργισμένη να επιστρέψει στην πατρίδα του εκείνος την επισκέφτηκε και έπεισε εκείνη και την οικογένειά του να ασπαστούν τον χριστιανισμό. Ένα χρόνο μετά τον γάμο γεννήθηκε ο γιος του ζευγαριού, Βασίλειος.
Ο Βασίλειος είχε δείξει από τα παιδικά του χρόνια τις εξαιρετικές ικανότητες και επιδόσεις του σε ασχολίες όπως το κυνήγι: σε ηλικία 12 ετών έπνιξε δύο αρκούδες και σκότωσε ένα λιοντάρι. Όταν ερωτεύτηκε την κόρη ενός στρατηγού, την έκλεψε με την θέλησή της, επειδή οι γονείς της δεν έδιναν την συγκατάθεσή τους, και ο πατέρας της κοπέλας επέτρεψε τον γάμο μόνο αφού ο Διγενής σκότωσε τους πολεμιστές που έστειλε ο στρατηγός για να τον κυνηγήσουν. Η συνέχεια του κειμένου αφηγείται τα κατορθώματα του Διγενή που τον έκαναν διάσημο και για τα οποία του απένειμε τιμές ο βυζαντινός αυτοκράτορας. Το μεγαλύτερο τμήμα καταλαμβάνεται από την αφήγηση -σε πρώτο πρόσωπο- των μαχών του Διγενή απέναντι σε έναν δράκο και ένα λιοντάρι που απειλούσε την γυναίκα του και εναντίον των απελατών και της αμαζόνας Μαξιμώς που ήθελαν να την κλέψουν. Μετά την δόξα που απέκτησε ο Διγενής αποσύρθηκε σε έναν μεγάλο πύργο που έχτισε στις όχθες του Ευφράτη, όπου και πέθανε σε νεαρή ηλικία, από ασθένεια. Αμέσως μετά τον θάνατό του πέθανε και η γυναίκα του από την θλίψη.

Πηγή: http://el.wikipedia.org/