Το Ε1 του 39ου Δημ. Σχ. Περιστερίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Το κάλεσμα της άγριας φύσης



Πώς μέσα από τις δυσκολίες ανακαλύπτουμε την εσωτερική μας δύναμη και τον πραγματικό μας εαυτό; Το αγαπημένο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον γίνεται παράσταση και ...αύριο ταξιδεύει στο σχολείο μας!!!

Ήρωας της ιστορίας μας είναι ο σκύλος Μπακ, που ζει αμέριμνος στο κτήμα του αφεντικού του, όταν ξαφνικά τον μεταφέρουν στο χιονισμένο Βορρά και τον αναγκάζουν να δουλεύει εξαντλητικά σέρνοντας φορτία με το έλκηθρο. Η ζωή γι’ αυτόν γίνεται δύσκολη, όμως το ξύπνημα των παλιών του ενστίκτων τον δυναμώνει και τον οδηγεί να γίνει ο αρχηγός των σκύλων. Μέσα στα δάση θα ακούσει το κάλεσμα της άγριας φύσης, θα βρει την αγέλη των άγριων λύκων –των προγόνων του– και θα την ακολουθήσει. Σε αυτό το ταξίδι, ο Μπακ συναντά την αληθινή του φύση, γνωρίζει τον πραγματικό του εαυτό και καταφέρνει να βγει μέσα από τα εμπόδια πιο χαρούμενος και δυνατός όσο ποτέ άλλοτε.


Στην παράσταση της Στέγης, οι ηθοποιοί ζωντανεύουν στις σχολικές αίθουσες τις περιπέτειες του Μπακ μέσα από την αφήγηση και τη μουσική. Στόχος της παράστασης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να γοητευθούν από τη μαγεία του σύγχρονου θεάτρου που δημιουργείται με απλά μέσα.

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά και γίνονται μέρος της περιπέτειας. Συνοδεύουν την ιστορία παράγοντας ήχους και τραγουδώντας όλοι μαζί… το τραγούδι της αγέλης των λύκων. Η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών και ηθοποιών βοηθά τους νεαρούς θεατές να νιώσουν μέλη της δικής τους ομάδας, να αντιμετωπίσουν τις δικές τους δυσκολίες και, ως άλλοι Μπακ, να πιστέψουν στις απίστευτες δυνάμεις που και οι ίδιοι κρύβουν μέσα τους!

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Διασκευή-Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Κίνηση: Βιτόρια Κωτσάλου
Σκηνικά & Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Ερμηνεύουν: Στέφανος Αχιλλέως, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Δήμητρα Κούζα, Τάνια Παλαιολόγου, Αγγέλικα Σταυροπούλου, Βαλάντης Φράγκος
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
"Τα 7 κλειδιά" της παραγωγικής μας ιστορίας από το ΠΙΟΠ στο Ίδρυμα Ευγενίδου



Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υλοποιεί, για δεύτερη χρονιά, το πρωτότυπο, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα 7 κλειδιά», το οποίο φιλοξενείται, από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο).

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό εγχείρημα, που σχεδιάστηκε από το ΠΙΟΠ για να βοηθήσει τα παιδιά να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της παραγωγικής ιστορίας της χώρας μας, συνδυάζοντας παιχνίδια γνώσεων και νέες τεχνολογίες. Στόχος του είναι, μέσα από μια έξυπνη διαδρομή με γρίφους, αινίγματα, πειράματα, οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με βασικές πρώτες ύλες όπως το λάδι, το μετάξι, το μάρμαρο – που σχετίζονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ – και, σταδιακά, να αντιληφθούν τις χρήσεις αλλά και τη σημασία τους.
Πώς μπορούμε με ένα αμύγδαλο να βάψουμε ένα κομμάτι ύφασμα; Ποιο είναι το σκληρότερο υλικό στη φύση; Πώς η τριβή καθορίζει τη χρησιμότητα διαφορετικών υλικών; Τι είναι η Κάμινος Hoffmann; Ποιες είναι οι πηγές ενέργειας που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία; Αυτά είναι μόνον μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις οι οποίες εμπεριέχουν και τις λέξεις - κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Λίμνης Στυμφαλίας!

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και  Α’ και Β’ Γυμνασίου, διεξάγεται με τη βοήθεια μουσειοπαιδαγωγών και με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, που λειτουργούν βάσει της ανθρώπινης κίνησης και βοηθούν τα παιδιά στον πειραματισμό και την καλύτερη κατανόηση φυσικών φαινομένων.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.


Οι μαθητές της Ε΄και της Στ΄ τάξης του Σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αυτό το πρωτότυπο, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017.

Θερμαίνοντας και ψύχοντας τα στερεά


ΠΗΓΗ: Γρηγόρης Ζερβός