Το Ε1 του 39ου Δημ. Σχ. Περιστερίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η ενέργεια έχει πολλά πρόσωπα



Τι είναι η ενέργεια; Η ενέργεια δεν έχει ορισμό και δεν έχει και σημασία να έχει, αρκεί όταν μιλάμε γι' αυτή να καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο πράγμα. Η ενέργεια είναι απαραίτητη για κάθε αλλαγή στη φύση.
Όλες οι αλλαγές στη ζωή μας και στη φύση συνοδεύονται από ενεργειακές μεταβολές. Η ενέργεια κάνει διάφορα να συμβαίνουν για μας τους ανθρώπους. Κινεί τα αυτοκίνητα, τα πλοία και τα αεροπλάνα, μας επιτρέπει να ζούμε, να κινούμαστε, να μεγαλώνουμε και να σκεφτόμαστε, μας φωτίζει και μας ζεσταίνει, ψήνει τα κέικ μας στο φούρνο, κρατάει τα αναψυκτικά μας κρύα στο ψυγείο, μας επιτρέπει  να ακούμε τα αγαπημένα μας τραγούδια στο σύστημα ήχου και κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.
Ο άνθρωπος έδωσε και δίνει ακόμη μάχες για να ελέγξει την ενέργεια και να την κατευθύνει σε χρήσεις που διευκολύνουν τη ζωή του. Όταν κατάφερε να ανάψει την πρώτη φωτιά και να εκμεταλλευτεί την ενέργεια του ξύλου, πριν από χιλιάδες χρόνια, έβαλε τα θεμέλια του πολιτισμού.

Την αξία της φωτιάς, που του έδωσε τη δυνατότητα να ζεσταθεί και να ψήσει την τροφή του, τη μετέφερε στη μυθολογία του με το μύθο του Προμηθέα. Ο Προμηθέας χάρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, η οποία μέχρι τότε ήταν αποκλειστικό προνόμιο των θεών, και τιμωρήθηκε σκληρά γι' αυτό από το Δία.

Η ενέργεια που ελευθερώνεται με την καύση είναι ένα μόνο από τα πολλά πρόσωπα της ενέργειας. Πρόσωπα που μετασχηματίζονται το ένα στο άλλο, κρατώντας όμως τη συνολική ποσότητα της ενέργειας στη φύση σταθερή.
Η ενέργεια και η μάζα είναι άρρηκτα δεμένες, γι' αυτό και η ενέργεια είναι άρρηκτα δεμένη με τη ζωή.
Φιλλένια Σιδέρη - Νότα Λαζαράκη

Ενέργεια = εν + έργο (έργο μέσα σε κάτι). Η ενέργεια είναι απαραίτητη και συνοδεύει όλες τις μεταβολές στη φύση. Είναι το φυσικό μέγεθος που προκαλεί τις διάφορες μεταβολές στον υλικό κόσμο.
[ΠΗΓΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΕΡΒΟΣ]