Το Ε1 του 39ου Δημ. Σχ. Περιστερίου σας καλωσορίζει στη σελίδα του!

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του


Οι Μακεδόνες αυτοκράτορες κυβερνούν επί δύο αιώνες την αυτοκρατορία. Κάνουν αλλαγές στη διοίκηση και τη νομοθεσία. Προστατεύουν τη γεωργία, τη βιοτεχνία και το εμπόριο. Είναι περίοδος ακμής και μεγαλείου για το Βυζάντιο.










ΠΗΓΗ: Σουδίας Γιάννης

"Χελιδονίσματα 2017" στο Άλσος Περιστερίου




Το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ύστερα από την πετυχημένη εκδήλωση «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2017» που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ίλιον (19/03/2017),  συνεχίζει τις εκδηλώσεις για την υποδοχή των χελιδονιών στο Άλσος Περιστερίου υποστηρίζοντας τη δράση της «Ορνιθολογικής», «Χελιδονίσματα», σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου.  
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, να ενημερωθούν για το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας φωλιές από πηλό.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος Περιστερίου (σταθμός Μετρό «Ανθούπολη»),  την Κυριακή 02 Απριλίου, ώρες 11.00 – 14.00.  Οι μαθητές θα προσέλθουν στην εκδήλωση συνοδευόμενοι από τους γονείς τους.
Οι μαθητές θα κατασκευάσουν μια χελιδονοφωλιά την οποία θα πάρουν μαζί τους και θα την τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, αφού στεγνώσει, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμη κατοικία. 

"Ταξίδια φωτός"


Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η διάδοση του φωτός



Picture

Το φως είναι απαραίτητο για τη ζωή και στη ζωή. Χωρίς το φως του ήλιου, δε θα υπήρχε ζωή στη γη.

Κάθε μέρα, χάρη στο φως, ζεσταινόμαστε και βλέπουμε πράγματα, από το πρωί που ξυπνάμε μέχρι το βράδυ που κοιμόμαστε, χαιρόμαστε τα χρώματα της φύσης και τα χρώματα της τέχνης. Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε είναι το φως.
Στη ζωή μας το φως συνδέεται με τις ευχάριστες στιγμές, την ομορφιά και την επιτυχία. Τα αναμμένα φώτα δείχνουν αισιοδοξία και χαρά, τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται για να δώσουν εορταστική διάθεση, "δίνει το φωτεινό παράδειγμα" λέμε για κάποιον πετυχημένο άνθρωπο, "είναι διαφωτιστικό" λέμε για ένα κείμενο που μας λύνει πολλές απορίες, ακόμα και στα κόμικς η ιδέα που έχει κάποιος συμβολίζεται με μία λάμπα.
Μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη χάρη στην ανάκλαση του φωτός, θαυμάζουμε τα γαλάζια χρώματα του πρωινού και τα ροδοκόκκινα της δύσης, πάλι χάρη στις ιδιότητες του φωτός.
Η σημασία που έχει το φως για τη ζωή είναι φανερή και στις θρησκευτικές παραδόσεις όλων των λαών. Ο ήλιος, πηγή φωτός για τη γη, λατρεύτηκε σαν θεός απ' όλους τους αρχαίους λαούς που είχαν κατανοήσει τη σημασία του για τη ζωή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρεψαν τον ήλιο σαν τον θεό πηγή ζωής, με το όνομα Ρα, και οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν τον πιο λαμπερό από τους Τιτάνες, που κάθε πρωί οδηγούσε το άρμα του με το χρυσό δίσκο από τις χώρες της Ανατολής στις χώρες της Δύσης.

Στην Παλαιά Διαθήκη, η πρώτη μέρα της Δημιουργίας του κόσμου είναι η μέρα που δημιουργείται το φως.

Φιλλένια Σιδέρη - Νότα Λαζαράκη




ΠΗΓΗ: Γρηγόρης Ζερβός